Helsinki City Run 2017

Vuoden ensimmäinen puolimaraton kilpailu tuli juostua viikonloppuna, Helsinki City Run -tapahtumassa. Uudistettu reitti oli viime vuoteen verrattuna hieman tasaisempi, vaikka ylämäiltä ei voi koskaan välttyä. Sportyfeel Helsinki City Run juostiin aurinkoisessa ja juoksulle suhteellisen optimaalisessa säässä. Aurinko lämmitti pitkillä rantapätkillä ja tuuli viilensi kivasti, jolloin vältyttiin kehon ylikuumenemiselta. Tässä Suomen suosituimmassa puolimaraton tapahtumassa osallistujia oli noin 10 000 ja juoksijoita 65 eri kansallisuudesta. Tässä vaiheessa voidaan puhua jo aika kansainvälisestä tapahtumasta ja varmasti jatkossa ulkomaalaisia vierailijoita saadaan lisää.

 

 

 

Meidän osalta osallistuminen tapahtumaan tuli viime tipassa ja ex tempore. Menojen peruuntuessa, päätimme lähteä kisaan mukaan, sillä onhan tämä Helsingin parhaimpia juoksutapahtumia ja hyvä mittari testata sen hetkistä kuntoa talven jäljiltä.

Näin lyhykäisyydessään, teimme molemmat valmistavat harjoitukset, noin 3-4 päivää ennen kisakoitosta ja sen suurempia suunnitelmia tai odotuksia ei ollut. Toki meillä oli jonkinlainen ajatus siitä mitä lähdetään tavoittelemaan, sillä aina pitää olla jokin päämäärä, mitä kohti mennään. Lari lähti tavoittelemaan maagista puolentoista tunnin alittamista ja Veeran tavoite oli juosta 1:40 tai hieman alle.

Kävimme edellisenä päivänä hakemassa kisanumerot ja tutustumassa monipuoliseen kaikille avoimeen juoksun ja hyvinvoinnin Expo -alueeseen. Bongasimme Garminin pisteeltä käytännölliset vauhtirannekkeet, joihin oli listattu tavoiteajan mukaan kilometrin välein kulunut aika. Tämä oli hyvä motivaattori ja muistutus siitä olemmeko tavoiteajassa.

 

Kuva: Helsinki City Run

Edellisenä päivänä teimme hyvät hiilaritankkaukset sushien parissa ja kisa-aamuna vielä viimeistelyt nesteytyksessä. Siirryimme hyvissä ajoin kisapaikalla ja siitä lähtöviivalle starttiin. Lämmittelyn ja dynaamistenvenytysten saattelemana olimmekin jo juoksemassa. Koska kisakokemusta on karttunut vuosien aikana, moni asia tapahtuu hyvin rutiininomaisesti, ettei niitä osaa edes ajatella. Tämä on toki hyvä asia siinä mielessä, että näin pystyy keskittymään tulevaan juoksuun ja käymään mielessä juostavaa reittiä, että omaa taktiikkaa.

 

Kuva: Helsinki City Run

Vaikka reitti oli kiva ja olosuhteet optimaaliset, ei juoksu aina kulje flow:n lailla. Pitkissä suorituksessa usein aina tulee niitä huonoja hetkiä ja mielessä käy keskustelua siitä, että tiputanko vauhtia tai en jaksa enää. Tämä toki kuuluu asiaan, mutta loppujen lopuksi se oma asenne ja päättäväisyys ratkaisee. Keho kuulee ajatuksemme ja kun tosissaan halutaan saavuttaa jotain, ei ole sijaa negatiiviselle ja epävarmalle itsekeskustelulle. Itsensä voittaja ajattelee, sitä mitä hän tahtoo saavuttaa. Kun liikutaan omilla ”äärirajoille” on luonnollista, että keho viestii aivoille hälytystilasta. Keho pyrkii aika tasapainotilaan ja jos tasapaino järkkyy, se ilmoittaa siitä hyvin pian. Toki on hyvä pitää järki päässä ja kuunnella kehoa, jos liikutaan esimerkiksi tajunnan rajamailla. Usein kuulee sanottavan, että kun meillä on tunne siitä ettemme jaksa enää, niin todellisuudessa voimavaroja on vielä paljon jäljellä.

 

Kuva: Helsinki City Run

Larin kohdalla juoksu oli kokonaisuudessaan hyvä suoritus, vaikka alkuperäiseen tavoitteeseen ei päästy. Loppuajaksi tuli uusi ennätys, 1:31:37. Kuvista näet hieman dataan Larin juoksusta.

 

  

    

 

Vaikka Veeran juoksu ei ollut hänen parhaimpia, tuli asetettu tavoite saavutettua ja kahden vuoden takaisesta ennätyksestä jäätiin noin minuutin verran. Eli hieno veto kaiken kaikkiaan.

 

  

 

 

Ei voi olla muuta kuin tyytyväinen. Kisajärjestäjien puolelta kaikki toimi moitteettomasti. Viihdykettä oli, niin kisareitillä kuin maalissakin. Kyllä tämänlaiseen juoksutapahtumaan on mukava tulla uudestaankin, sillä juoksijat on otettu huomioon monella tavalla. Niin, ja iso plussa siitä, että järjestäjä toimii vastuullisesti olemalla mukana Ekokompassi -ympäristöjärjestelmässä. Puhtaampien juoksutapahtumien puolesta, roskat roskiin!

Team Salamavaara suosittelee tapahtumaa kaikille juoksusta innostuneille, jotka ovat miettineet osallistumista johonkin juoksutapahtumaan. Aloita harjoittelu ajoissa ja ilmoittaudu mukaan vuoden 2018 Helsinki City Runiin. Suomen suurin puolimaraton juostaan seuraavan kerran 19.5.2018. Ilmoittautuminen on jo auki. Lisätietoja tästä.