Liikunnan iloa suunnistuksesta #evokegoesjukola

Niinhän sitä sanotaan, että harjoittelu tekee mestarin. No, mestarista emme tiedä, mutta taidot ovat kyllä karttuneet kevään aikana. Suunnistus on ihan huippu laji! Siinä yhdistyvät luonnossa liikkuminen, taito ja fyysinen kunto. Metsään voi lähteä ystävän tai vaikka koko perheen voimin. Nyt on enää neljä päivää H-hetkeen ja sitten ampaistaan Jukolan viestiin.

Viittä vaille valmis

Säännöllinen suunnistuksen harjoittelu oikeissa olosuhteissa on kehittänyt tarvittavia taitoja ja ominaisuuksia. Vaikka metsässä on ajoittain haasteellista suunnistaa, on yhdessä rastien metsästys tehnyt #evokegoesjukola -projektista hauskan. Harjoittelun alkuvaiheessa etenimme radat yhdessä läpi niin, että jokainen on vuorollaan johdattanut uuden rastin luokse. Ryhmän tuki on tuonut turvaa, uskallusta sekä varmuutta tekemiseen.

Kevään ja kesän aikana harjoitus kertoja on ollut useita. Olemme käyneet harjoittelemassa pimeällä suunnistusta, suunnanottoa, reitinvalintaa, kaupunkisuunnistusta sekä emit -leimausta. Niin ja tietysti, yksin suunnistus on ollut yhtenä osa-alueena.

 

 

Iltarastien muodossa olemme päässeet harjoittelemaan perus suunnistustaitojen lisäksi emit -leimasta. Aidot ”kisa tilanteet” ovat antaneet pientä esimakua tulevasta pääkilpailusta, eli Jukolan viestistä. Vaikka olosuhteet eivät ole olleet täysin vastaavat mitä Jukolassa, on ollut havaittavissa miten pieni jännitys sekä kova vauhti on tuonut haasteita rastien löytämiseen. Vauhdin kasvaessa havainnointi kyky heikkenee ja virheiden mahdollisuus kasvaa. Kartanlukutaitoa sekä maaston hahmottamiskykyä tarvitaan tässä lajissa. Aina ei ole ihan itsestään selvää mistä kartan kivestä ja kalliosta on kyse. Haasteista huolimatta, on ollut positiivista huomata, miten jokaisen onnistumiset erehdysten kautta on antanut rutkasti itseluottamusta omaan tekemiseen.

 

 

Jukolan viesti starttaa lauantai yöllä, joka tarkoittaa sitä, että osa suunnistajista pääsee suunnistamaan pimeään aikaan. Pimeys tuo valtavasti haasteita maaston tulkitsemiseen, kun valoa ei ole riittävästi. Meidän onneksemme yksi yhteistyökumppaneista on Petzl, joiden otsalampuilla näkee huomattavan pitkälle. Lampussa on säädettäviä ominaisuuksia, joiden ansiosta valokeilaa voi säätää olosuhteiden mukaan. Alla olevasta videosta pääset näkemään ja kuulemaan Larin kokemuksia lampusta.

 

 

Viimeinen yhteisharjoitus – ilon kautta

Viimeinen yhteinen harjoitus järjestettiin Sipoossa, noin puolitoistaviikkoa ennen Jukolaa. Vettä tuli taivaan täydeltä, ja olimme ihan märkiä ennen kuin edes lähdimme metsään. Kimppakyydeistä johtuen sekä alkuperäisestä suunnitelmasta huolimatta päätimme lähteä yhdessä kiertämään rataa. Tältä reissulta ei naurua puuttunut.

Vaatteet litimärkinä sekä kengät maastoon uppoutuneina etenimme rastilta toiselle. Sade ei hidastanut matkaa ja lämpökin pysyi yllä tarpoessa eteenpäin metsän siimeksessä. Kaikki rastit löytyivät kunniakkaasti ja kotiin lähdettiin hymyssä suin huvittuneita.

 

 

 

Parhaimpia asioita koko projektissa on ollut uuden harrastuksen löytäminen. Kun tekeminen on hauskaa ja mielenkiintoista, tulee liikunnan hyödyt siinä samalla. On ollut mukavaa jakaa kokemuksia muiden tiimiläisten kanssa sekä huippua tutustua uusiin ihmisiin.

Iso kiitos yhteistyökumppanille, jotka ovat mahdollistaneet tämän projektin ja tehneet harrastuksesta mielekkäämpää. Kun varusteet ovat kunnossa, on helpompi keskittyä itse tekemiseen. Salomonin varusteet ovat palvelleet hyvin, vaihtelevissa olosuhteissa. Kengissä on pitoa riittänyt sekä softshell takki lämmittänyt viileimmilläkin keleillä. Urheiluvaatteissa tärkeintä onkin niiden ominaisuudet soveltuvaan lajiin. Suunnon kompaktit peukkukompassit ovat olleet todella toimivat nopeassa liikkeessä ja Spartan rannelaitteilla on ollut mielenkiintoista seurata miten kilometrejä on kertynyt harjoituksissa. Jälkeenpäin on voinut katsoa GPS paikantimen avulla movescountista kuinka siksakkia sitä onkin kipitellyt metsässä. Olemme myös pystyneet seuraamaan harjoittelun kuormaa ja siihen perustuvaa palautumisaikaa. Evoke Natural Goods on huolehtinut meidän välipaloista koko kevään ajan. Mikäs sen mukavampaa kuin nauttia terveellisiä välipaloja treenipäivien välissä. Petzlin otsalamput ovat olleet ehdoton pelastus pimeällä suunnistaessa sekä meidän harjoituskilpailussa, Bodom Night -tapahtumassa.

 

Jottei ihan kokonaan unohdu, niin olimme testaamassa myös kaupunkisuunnistusta Helsingin ydinkeskustassa. Voit käydä lukemassa jutun täältä.

 

Lauantaina 17.6. mennään, eikä meinata. Seuraa meidän facebookkia, niin tiedät tuoreimmat tapahtumat Jukolan viestistä. Tsemppiä meille sekä kanssa suunnistajille. Metsässä nähdään.

 

#evokegoesjukola tiimiin kuuluu:

Endorfiinikoukussa

Kaukokaipuu

Aamukahvilla

Hilla Stenlund

Reetta Kolkkala

varamies Jesse Väänänen

 

Kuvat ja videot: Jesse Väänänen