Loppuhuipennus #evokegoesjukola

Niin siinä sitten kävi, että maaliin päästiin ja vielä tuhannen joukossa. Tämä ei sinänsä ollut yllätys, sillä olimme harjoitelleet suunnistuksen alkeita koko kevään pro suunnistajien Reetan ja Hillan johdolla. Meille molemmille suunnistus oli hyvin jännittävä kokemus, koska emme ole kumpikaan suunnistanut aikaisemmin yksin kilpailutilanteessa. Hienosti selvisimme!

Näin ensikertalaisille Jukolan viesti oli unohtumaton elämys, joka täytyy kokea uudelleen. Jo pelkästään tunnelma tapahtuma-alueella oli ainutlaatuinen. Tuhannet suunnistajat kannustusjoukkoineen loi hyvää fiilistä ympärille. Moni oli kerääntynyt retkituoleineen ja makuupusseineen ison screenin ympärille, josta pystyi seuraamaan livenä suunnistajien etenemistä Joensuun Enon metsissä. Läpi yön juontajat selostivat tapahtuman kulkua sekä kisakeskuksen kaupat pitivät ovet avoimena tapahtumakansalle.

Ensimmäinen päivä

Lähdimme taittamaan matkaan kohti Joensuun – Jukolaa perjantaina 16.6. aamupäivän aikaan. Meillä oli majoitus kauniissa Vaarinkalliossa, joka oli noin 50km kisa-alueesta. Ensimmäisen päivän otimme hyvin rennosti saunoen ja järvessä pulahtaen.

 

*Saunan ikkunasta avautui upea järvimaisema

*

*Elina otti meistä upeita auringonlasku kuvia

*

H-hetki koittaa

Kilpailupäivään herättiin hyvin jännittävin, mutta odottavin fiiliksin. Ennen tapahtuma-alueelle siirtymistä kertasimme vielä kerttamerkit ja kerroimme omat suunnistus strategiat. Oli hauskaa, kun Nella piirsi itselleen varmuuden vuoksi muutamat karttamerkin talteen. Se mikä ei ole kiellettyä, on sallittua.

Pian, kun saavuimme paikan päälle, menimme Ylen toimittajan Otto Rönkän haastatteluun suunnistukseen liittyen. Jutun voit lukea täältä. Vielä pienessä paniikissa kuuntelimme korvat höröllä, kun Hilla kertoi tapahtuman kulun vaihtoineen. Jännitys sen kun vain kasvoi, sillä lähtöön oli enää muutama tunti.

 

   

 

Huoltoteltta pystytettiin pika pikaa ja seuraavaksi suuntasimme starttipaikalle kannustamaan Hilla avausosuudelle.

 

Kilpailuun starttasi 1590 joukkuetta

 

 

Kello 23:00 kirkonkellojen soidessa ensimmäiset suunnistajat starttasivat matkaan ja Lari alkoi valmistautumaan kilpailun pisimmälle yöosuudelle. Seurasimme jännittyneinä Hillan etenemistä tulospalvelusta, johon saimme päivityksiä reaaliajassa.

Lari pääsi matkaan noin kello 01:00 Hillan suoritettua oman osuuden esimerkillisesti. Yöosuutta taittaessa, me muut yritimme levätä vaikka eihän siitä mitään tullut, kun seurasimme viestin etenemistä tulospalvelusta. Kolmantena suunnisti Jesse, joka juoksi oman reitin ilmiömäisen nopeasti. Hän nosti meidän sijoitusta jopa 200 sijaa. Wau!

 

Hilla pääsi Ylen-haastatteluun heti maalialueen ylitettyään

 

Henriikka ampaisi matkaan noin kello viisi aamulla ja saatteli Nellan radalle alle kahden tunnin päästä omasta lähdöstään. Ajankulusta johtuen viimeiset kaksi suunnistajaa Elina ja Veera joutuivat erillisiin uusintalähtöihin. Tämä käytäntö on siksi, ettei kilpailun aikataulu pitkity. Uusintälähtö on samanlainen kuin avausosuuden lähtö, jossa samassa lähtöryhmässä olevat suunnistajat ammutaan radalle yhtä aikaan. Hauskaa tässä oli se, että Veera päästettiin akkuriosuudelle klo 9:00 ja Elina vasta sen jälkeen klo 9:10, koska hänen osuus oli lyhyempi kuin Veeran.

 

Henriikka oman osuuden jälkeen

 

Jokainen vuorollaan jännitti omaa osuutta, mutta loppujen lopuksi suunnisti itsensä hienosti maaliin. Kilpailu huipentui Veeran ankkuriosuuteen, kun hän saattoi joukkueen 976 sijalle puolenpäivän tienoilla. Hyvä me, päästiin tuhannen sakkiin!

Alla vielä koko porukan osuudet + matka, aika ja sijoitus.

  1. Hilla Stenlund / 12,8 km / 1:55:07 / 798
  2. Lari Salama / 14,3 km / 2:21:47 /838
  3. Jesse Väänänen / 12,4 km / 1:35:36 / 622
  4. Henriikka Simojoki / 7,7 km / 1:44:27 / 738
  5. Marinella Himari / 7,9 km / 2:17:51 /957
  6. Elina Hovinen / 10,9 km / 2:11:18 / 961
  7. Veera Malmivaara / 13,9 km / 2:39:20 / 976

 

 

Maalissa on helppo hymyillä

Suunnistus oli hyvin polkujuoksun kaltaista, sillä tuhannet suunnistajat olivat tallanneet metsän täyteen polkuja. Haasteellista tästä teki se, että kyseiset polut eivät näkyneet kartalla. Maaston profiili oli haastava jyrkkine ylä- ja alamäkineen. Välillä rämmittiin tiheässä metsässä ja harpottiin suon mättäillä. Saattoi sitä ajoittain joutua kahlaamaan myös ojanpohjia pitkin, mutta olihan se tietysti reittivalinnasta kiinni missä sitä suunnisti.

Mieletön kokemus kaiken kaikkiaan ja voimme suositella tapahtumaa kaikille seikkailun haluisille, myös ensikertalaisille!

 

Kiitos kaikille yhteistyössä mukana olleille sponsoreille:

Evoke Natural Goods

Suunto

Salomon

Petzl

 

Iso kiitos ja kumarrus Evoke Natural Goodsille, joka kutsui meidät mukaan. Tämä oli etuoikeus.

Kuvista ja videoista vastasi Jesse VäänänenSnou Creative.

*Kuvat, Elina Hovinen