Luontoliikuntaa ja kulttuuria Inarissa

Inari sijaitsee kauniin ja suuren Inarijärven rannalla. Tämä Suomen suurin kunta tarjoaa unohtumattomia elämyksiä kauniin luonnon ja Suomen saamelaiskulttuurin parissa. Tuhansien järvien ja saarten väliin mahtuu satoja ylöspäin kohoavia tuntureita sekä vaaroja. Inarin metsä- ja tunturimaisemien välissä Jäämereen virtaavat vesistöt tarjoavat erityisesti kalastajille ainutlaatuisen erämaa ympäristön, puhtaat vedet ja komeita vonkaleita.

Olin lyhyellä viikonlopun mittaisella visiitillä Inarissa nauttimassa luontoliikunnasta ja kulttuurista. Oli hyvin luontevaa Inarissa ollessani, että pilkille oli päästävä ja Saamelaismuseo Siidassa käytävä. Minun onnekseni serkkuni asuu täällä Suomen saamelaisalueen keskuksessa ja tietää, mitä kannattaa tehdä sekä minne mennä.

Pilkkimistä ja rentoutumista nuotion äärellä

Kevättalvi on täydellistä aikaa nauttia Lapin aktiviteeteista, sillä aurinko lämmittää ja lämpötilat ovat suotuisat luontoliikunnalle. Aurinko näyttäytyy myös pidempään kuin keskitalvella ja näin ollen valoa riittää pitkälle iltamyöhään.

Hyvissä ajoin aamupäivällä suuntasimme Myössäjärven poikki pilkkimään hieman rauhallisemmalle Mukkajärvelle. Porojen juostessa järven poikki sopiva pilkkimispaikka olikin jo kiikarissa. Kaira esiin ja pilkkiminen voi alkaa. Siinä tovin auringonpaisteesta nauttien, kala kävi syömässä, mutta ei jäänyt kiinni.  Loppujen lopuksi ihan tyhjin käsin ei tarvinnut lähteä, sillä saaliiksi saimme yhden raudun.

 

 

 

 

 

 

Retki ei ole retki ilman nuotion tuomaa tunnelmaa ja retkieväitä. Vai mitä?

 

 

 

Porokisat ja kurkistus Saamelaiseen kulttuuriin

Oi, miten hauskaa oli seurata jo perinteeksi muodostuneita porokuninkuusajoja. Inarijärven ympärille rakennettu rata keräsi kuntalaisia yhteen viettämään mukavaa viikonloppua viihteen parissa. Tiesitkö muuten, että porokilpailuja on järjestetty Suomessa jo vuodesta 1932 lähtien?

 

 

 

 

 

Jos joskus poikkeat Inarissa, niin ehdoton paikka missä kannattaa käydä on Saamelaismuseo Siida. Siida on ikkuna saamelaiseen kulttuuriin ja Pohjois-Lapin monimuotoiseen luontoon. Tänne paikkaan mentäessä kannattaa varata riittävästi aikaa, sillä hienosti rakennettu kokonaisuus tarjoaa kävijälle moniaistisia elämyksiä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Huskyajelulla sukelletaan Inarin luontoon

Elämyksellisen huskyajelun aikana ehtii nauttia maisemista sekä pääsee itse ohjaamaan kelkkaa. Omistaja kulkee aina edellä ja muu lauma seuraa perässä. Kun kerran vauhtiin päästään, niin loppua ei näy. Vauhdin huumasta huolimatta, turvallinen huskyajelu on kokemisen arvoinen. Ammattitaitoinen omistaja opastaa ennen ajoa, kuinka kelkkaa jarrutetaan ja miten toimitaan mahdollisissa ongelmatilanteissa.

 

 

 

 

 

Karhunpesäkiven taria

Karhunpesäkivi on Myössäjärvellä Ivalo–Inari-maantien varrella sijaitseva suuri siirtolohkare, joka on sisältä ontto. Karhunpesäkivi on Suomen suurin tafoni, joka on syntynyt kiven sisuksen rapautuessa vähitellen veden ja lämpötilavaihteluiden vaikutuksesta. Karhunpesäkiven luokse johtaa polku ja sisällä olevaan luolaan pääsee kiven juurella olevasta aukosta. Alla oleva video on inarisaariselka.fi -sivuilta, josta pääset tutustumaan lisää muun muassa tähän mystiseen kohteeseen.

 

 

Kiven kerrotaan saaneen nimensä siitä, kun lumimyrskyssä eksynyt lappalainen oli mennyt luolaan suojaan ja nukahtanut sinne. Herättyään hän huomasi, että samassa luolassa oli talviuntaan viettävä karhu. Karhu ei miehen onneksi herännyt, vaan hän pääsi poistumaan luolasta myrskyn laannuttua. Oli tarina sitten totta tai tarua, kivi on upea sisältä ja loistava retkikohde. Kiveltä jatkuu rappuset ylöspäin, jotka johdattavat upealle näköalapaikalle, josta avautuvat tunturimaisemat Inarijärvelle saakka.

 

 

 

 

Viikonlopun aikana ehti touhuta vaikka mitä. Inari lumosi kauneudellaan, eikä takuulla jätä muitakaan kulkijoita kylmäksi. Se mitä kaikkea muuta pääsisi kokemaan toisina vuodenaikoina jää nähtäväksi tulevaisuuteen.

Nähdään taas uusien seikkailujen parissa.

 

Luonto terkuin,

Veera