Mindfull eating – mielekästä ja tiedostavaa syömistä

M i n d f u l l  e a t i n g? Se on jotain mihin tulisi kiinnittää enemmän huomiota. Ruoasta kuuluu ja pitää nauttia. Se on jonkinlainen elämys, joka tuo arkeen kuin juhlaan lisää merkityksellisyyttä!

Mindfull eating on mielekästä ja tiedostavaa syömistä. Syöminen on tasapainoista ja luonnollista kykyä nauttia ruoan tuomaa mielihyvää. Se on havainnoimista mitä on tekemässä, milloin ja miksi on syömässä.

Miltä ruoka näyttää, tuoksuu ja maistuu?  Näitä kysymyksiä havainnoimalla voi aistia syömisen iloa ja tuntea ravitsevan ruoan positiiviset vaikutukset kehossa. Yleisesti suhde ruokaa on mutkaton, vaivaton ja kunniottava.

Mielekäs syöminen on joustavaa eikä se syyllistä, painosta tai aseta epärealistisia tavoitteita. Mielekkäässä syömisessä syntyy luonnollinen suhde ruoan ja ihmisen välille.

 

 

Tuntuu, että nykyihmisen arjen kiireet ajavat meitä kauemmas pois tästä luonnollisesta ja hyvinkin tärkeästä teemasta -mielekkäästä syömisestä. Syöminen on ihmisen elinehto. Tehkäämme siitä hieman merkityksellistä ja nautinnollista.

Alla muutama vinkki:

  • Rauhoitu ruoan ääreen, turhat virikkeet pois
  • Syö silmillä, valitse kauniit astiat ja ottimet, syö värikästä ja elinvoimaista ruokaa
  • Tuoksuttele, nauti jo ennen kuin olet syönyt mitään
  • Maistele, monta makua tunnistat
  • Tunnustele ja aisti miltä ruoka tuntuu suussa kun pureskelet

 

Lähteenä on käytetty lääkäri Kirsi Pietiläisen kirjoittamaa artikkelia mielekäs syöminen, Keventajat.fi.